Home Εναιαίο Εργατικό Μέτωπο Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι

Προτείνουμε να διαβάστε...


Οι βάσεις του διαλεχτικού και ιστορικού υλισμού

Από τον πρόλογο στην "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)

 Ν. Λένιν

Για την

Αστική "Δημοκρατία" και

την Εργατική Δημοκρατία

*  *  *

Ο Αριστερισμός

Παιδική Αρρώστια

του Κομμουνισμού

Κεφ. ΙΙ - ΙΙΙ - IV

Κεφ. ΙΧ (Αποσπ.)


Λ. Τρότσκι

Τι είναι η Διαρκής Επανάσταση;

Βασικές Αρχές

* * *

Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός

Ολόκληρη η σπουδαία μπροσούρα του Λ. Τρότσκι

* * *

Τι είναι Εθνικοσοσιαλισμός;

του Λ. Τρότσκι (1933)

* * *

"Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ενάντια στο φασισμό"

του Λ. Τρότσκι (1931)

* * *

"Ο ιστορικός ρόλος

του φασισμού

είναι να συντρίβει

την εργατική τάξη..."

Λ.Τρότσκι

* * *

Ομιλία του Λ. Τρότσκι

για την Ρώσικη

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

(Κοπεγχάγη 27/11/1932)

* * *

Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης

Πρόλογος Α΄ Τόμου

Εισαγωγή Β΄ Τόμου


 

Π. Πουλιόπουλος

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή πολιτική (Ιούν.1937)

*  *  *

"Χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά"

*  *  *

Η Οργάνωση του Κινήματος των ανέργων (Δεκ. 1931)

*  *  *

Γιια την Διαρκή Επανάσταση (Από το "Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;" (1934))

*  *  *

"Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;"

Ολόκληρο το βιβλίο σε PDF


*  *  *

Τρότσκι: Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού (πρωτοδημ/νο 21/8/1941)

*  *  *

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (1931)

*  *  *

ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (1935)

*  *  *

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ "ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - Α΄ Μέρος


Για την Κυβέρνηση Εργατών και φτωχών αγροτών

Κείμενα του Λ. Τρότσκι και του Π. Πουλιόπουλου

Κείμενο - Πρόλογος της "Εργατικής Δημοκρατίας


Για το επαναστατικό πρόγραμμα της εργατικής εξουσίας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

της Σ.Ε. της Ε.Δ.

 

Ν. Λένιν
Το πρόγραμμα του μπολσεβίκικου κόμματος (1917)

 

Π. Πουλιόπουλος

Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές όταν πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα (1934)

 

Λ. Τρότσκι

Το Μεταβαικό πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς (1939)Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

  • Για την εργατοδημοκρατική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού μας κινήματος
  • Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ταξικής Πάλης
  • Για την συγκρότηση της αναγκαίας επαναστατικής μαρξιστικής οργάνωσης της προλεταριακής πρωτοπορίας.
  • Για την συντριβή του Μαύρου Μετώπου της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας.
  • Για την διαγραφή ολόκληρου του δημόσιου χρέους. Για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που έχει τον ψεύτικο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την κοινωνικοποίηση, χωρίς καμιά αποζημίωση, όλων των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Για τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των εργατικών συμβουλίων.
  • Για την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών και φτωχών αγροτών.
  • Για την νίκη του σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, την εξουσία των εργατικών συμβουλίων.
  • Για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες ολόκληρης της Ευρώπης.

Εισαγωγή χρηστών/μελών ΕΔΝαυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ergatiki Dimokratia   
Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2011 19:21

Έντονα ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά


Το πρωί της Πέμπτης 31/3/2011, μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έγινε η εκλογικοαπολογιστική Συνέλευση των μελών του Σωματείου «Τρίαινα». Το οποίο διοικείται, κατά πλειοψηφία από την ΠΑΣΚΕ («Συνδικαλιστική Αλλαγή») την ΔΑΚΕ και την «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΠΑΜΕ). Ενώ, εκτός διοίκησης είναι η μαχητική Κίνηση «Νέο Κίνημα Αλλαγής» (ΝΚΑ) που τα περισσότερα μέλη του είχαν αποσπαστεί από την ΠΑΣΚΕ, το 2007. Και στις αρχαιρεσίες του Μάη 2008 είχε συγκεντρώσει 105 ψήφους.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη φετινή Συνέλευση ήταν σχεδόν καθολική! Υπολογίζεται ότι πήραν μέρος περισσότερα από 700 άτομα! Και για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, έμειναν όλοι τους ως το τέλος της Συνέλευσης, παρ΄ όλο που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός των εργαζομένων για την πορεία και για την τύχη του Ναυπηγείου, ήταν έντονη. Γεγονός που υποχρέωσε ακόμα και το κυβερνητικό προεδρείο του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ) να διακηρύξει ότι «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση!!

Εκφράζοντας τον προβληματισμό των εργαζομένων, οι ομιλητές του Ν.Κ.Α. (και άλλα μέλη του Σωματείου) άσκησαν έντονη κριτική και σφυροκόπησαν με ισχυρά επιχειρήματα την καιροσκοπική πολιτική και τακτική που ακολούθησαν, στη διάρκεια των τριών χρόνων και οι τρεις εργατοπατερικές παρατάξεις της Διοίκησης (ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ,ΠΑΜΕ). Και υποστήριξαν, για άλλη μια φορά, οι αγωνιστές του Ν.Κ.Α., την ανάγκη για ένα ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ όλων των εργαζομένων του Ναυπηγείου και ολόκληρου του Ναυπηγικού κλάδου, ενάντια στην αντεργατική ληστρική επίθεση του κεφαλαίου και της ψευτοσοσιαλιστικής κυβέρνησής του.

Παραθέτουμε στη συνέχεια μερικά αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησε το ΝΚΑ και μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που ξεσκεπάζει τις αντιδημοκρατικές – διασπαστικές μεθοδεύσεις των τριών εργατοπατερικών παρατάξεων. Με φανερό σκοπό τον αποκλεισμό του ΝΚΑ από τη Διοίκηση του Σωματείου.


Από την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 55/29-3-2011Πάρτε όλοι ενεργά μέρος στην Συνέλευση της 31/03/2011. Απαιτείται να εκφραστούν ελεύθερα όλες οι απόψεις. Αντιταχθείτε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και διαστρέβλωσης.

...Και η αλλαγή επιτέλους έγινε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έγινε κυβέρνηση. Η ώρα να μπει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα σήμανε. Από κι και μετά ο αγώνας δρόμου της Διοίκησης του Σωματείου μας από υπουργείο σε υπουργείο έγινε ατελείωτος. Και ενώ η κατάσταση χειροτέρευε μέρα με την ημέρα, οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις έπεφταν βροχή. Οι αγωνιστικές διακηρύξεις του προηγούμενου καιρού εγκαταλείφτηκαν. Όλα πλέον εξαρτιόνταν από τι έλεγε ο ένας ή ο άλλος υπουργός. Ακόμα και όταν η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Σεπτέμβρη του 2010, ισχυρίζονταν ψευδώς μέσα στην Βουλή, μπροστά τους, ότι οι 160 του τροχαίου υλικού είναι «απολυμένοι μιας άλλης εταιρείας», αυτοί δεν έβγαλαν τσιμουδιά κερδίζοντας τα συχαρίκια του Μπεγλίτη.

Με άλλα λόγια το προεδρείο, πλέον, του Σωματείου που δεν είχε ανάγκη να επικαλείται την «συστράτευση» των άλλων παρατάξεων, προσαρμόστηκε πλήρως στις οδηγίες και τις επιλογές της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό όλο το «αγωνιστικό» του μένος το έστρεψε εναντίον της δικής μας κριτικής, απορρίπτοντας βέβαια σαν «υπερβολικές» τις δικές μας προτάσεις και θέσεις.
Ξέρουμε, όμως, όλοι μας πιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της «υπεύθυνης» πολιτικής και τακτικής που εφάρμοσε ο Πρόεδρος και η ομάδα του. Γιατί όλοι μας έχουμε δει πόσο μεγάλη πραγματικά εντυπωσιακή ήταν η «νέα αλλαγή». Ο εργασιακός μεσαίωνας της κυβέρνησης Καραμανλή έγινε δέκα φορές χειρότερος...

...Σας ξαναθυμίζουμε τι  έγραφαν οι ίδιοι (10/09/2008): «Η αποκοπή των επισκευών θα είναι το τέλος του Ναυπηγείου».
Και ακόμα στις 6/10/2008 αυτοί οι ίδιοι έγραφαν: «Το Ναυπηγείο δεν μπορεί να συρρικνωθεί άλλο. Οι 1400 θέσεις εργασίας είναι οι ελάχιστες για μια Εταιρεία σαν την δική μας».
Είναι νομίζουμε φανερό, όπως σωστά οι ίδιοι έλεγαν, ότι «χαμένος είναι ο αγώνας που δεν δόθηκε». Και φτάσαμε στο κατάντημα, την ώρα που ο Σάφα δηλώνει θρασύτητα ότι δεν μπορεί να απασχολήσει παραπάνω από το 35% του εργατικού δυναμικού, η Διοίκηση του Σωματείου μας να μας λέει ότι πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί κράτησε το Ναυπηγείο ανοιχτό.

Τώρα συναδέλφισσες συνάδελφοι, εσείς πρέπει να κρίνετε πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνουμε τις κουβέντες αυτών των ανθρώπων. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι αν συνεχίσουμε να αφήνουμε στα χέρια τους την Διοίκηση του Σωματείου μας, τότε δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει ότι το Ναυπηγείο οδηγείται στην διάλυση όπως σωστά οι ίδιοι έγραφαν στις ανακοινώσεις τους.
Αλλά είναι βέβαιο ότι είχε δίκιο το Προεδρείο όταν στις 21/02/2011 σε ανακοίνωσή του με μεγάλα γράμματα δήλωνε « ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΟ». Και έχει επίσης δίκιο όταν στην ίδια ανακοίνωση λέει ότι «με ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση»  του εργασιακού μεσαίωνα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της «νέας αλλαγής».
Παραδέχεται σωστά ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει την δύναμη να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του.
Το Νέο Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη μέρα της ύπαρξή του υποστηρίζει αυτό ακριβώς. Ότι οι εργαζόμενοι είναι η μόνη δύναμη της κοινωνίας που με την οργανωμένη δράση  μπορούν να χαράξουν μια πραγματικά νέα πορεία και να βάλουν τέλος στην καπιταλιστική κρίση.

Με τις ανακοινώσεις μας έχουμε ξανά και ξανά εξηγήσει ότι οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά μαζί με τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Ελευσίνας τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και μαζί με όλους τους εργαζόμενους του Ναυπηγικού κλάδου, ενωμένοι, είμαστε μια  ισχυρή δύναμη και έχουμε την δυνατότητα να επιβάλουμε τις λύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας.
Με άλλη ανακοίνωσή μας θα αναλύσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για το σχέδιο κοινής δράσης που πρέπει να εγκρίνει η Γενική μας Συνέλευση.

Από την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νo 56/30-3-2011-04-02

Ρωτήσαμε και ξαναρωτάμε την ΠΑΣΚΕ: Οι κατηγορίες που βαρύνουν τα στελέχη σας (Κοντάκη, Μαρκάτο, Μίχα) είναι αληθινές ή ψεύτικες; Πήραν μίζες ή όχι; Γιατί άραγε αρνείστε να απαντήσετε; Δεν είναι υποχρέωσή σας να υπερασπίσετε την αξιοπρέπεια του Σωματείου μας;


ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ    ΤΕΤΑΡΤΗ  30/03/2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ TO ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ      ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΡΙΑΙΝΑ
Αγαπητοί μας συνάδελφοι,
Η αυθαίρετη απόφαση των τριών παρατάξεων που μας ανακοινώσατε σχετικά με τον αποκλεισμό της παράταξής μας από το ενιαίο ψηφοδέλτιο εκλογής της Εφορευτικής Επιτροπής, είναι τελείως αστήρικτη και παράλογη έξω από την καθιερωμένη συνδικαλιστική δεοντολογία.
Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ταυτόχρονα τέσσερα πράγματα:

α) την βαθιά αντιδημοκρατική εργατοπατερίστικη αντίληψη και νοοτροπία όλων σας,
β) την συνενοχή σας για το νέο ξεπούλημα και την πορεία διάλυσης του Ναυπηγείου μας,
γ) την συμπαιγνία σας στην απελπισμένη προσπάθεια να φιμώσετε την φωνή μας και να πνίξετε την ενοχλητική κριτική μας ενάντια στην καταστροφική πολιτική και τακτική που εφαρμόσατε και εφαρμόζετε, και
δ) καθ’ ένας καταλαβαίνει ότι η πρόθεσή σας δεν είναι άλλη από το να αποκλείσετε από το Σωματείο τα μέλη εκείνα που αγωνίζονται θαρραλέα για τα δικαιώματά τους.

Με την ενέργειά σας αυτή αυτοαποκαλύπτεστε. Σας καταγγέλλουμε ακόμα μια φορά σαν υπονομευτές της ενότητας των δυνάμεων του Σωματείου μας.
Κανένα απολύτως δικαίωμα δεν έχετε να αποκλείσετε τον αντιπρόσωπό μας από το ψηφοδέλτιο της Εφορευτικής Επιτροπής. Η Εφορευτική Επιτροπή δεν είναι παράταξη, είναι αντιπροσωπευτικό όργανο όλων των μελών του Σωματείου.  Ακόμα κι αν η παράταξή μας είχε σχηματιστεί πριν από ένα μήνα θα είχε το δικαίωμα να συμμετέχει κανονικά με αντιπρόσωπό της στην Εφορευτική Επιτροπή. Μπορείτε να συμβουλευτείτε οποιονδήποτε δικηγόρο σχετικά με αυτό.  
Σας καλούμε να ανακαλέσετε αμέσως την κατάφορα αντιδημοκρατική αυτή απόφασή σας. Και σας προειδοποιούμε ότι αν τυχόν επιμείνετε σε αυτή την απόφαση  θα έχετε εσείς όλη την ευθύνη για ότι θα ακολουθήσει. Σας διαβεβαιώνουμε πάντως ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχτούμε την αυθαιρεσία σας και θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Επισημαίνουμε επίσης ότι,  σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου μας (άρθρο 6 παρ. 2), οι συνάδελφοι που έχουν καταθέσει χαρτιά για σύνταξη, διατηρούν την ιδιότητα του μέλους για 6 ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Με αγωνιστικούς  συναδελφικούς χαιρετισμούς,


ΝΕΟ  ΚΙΝΗΜΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ενημέρωση: http://nka-naypigeiaskaramagka.blogspot.com/
Επικοινωνία: e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
 

Τελευταίο έντυπο φύλλο...

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο έντυπο φύλλο της Εργατικής Δημοκρατίας σε PDF

Ειδικές εκδόσεις...

Συνδεδεμένοι...

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους