Home Από την ιστορία Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Προτείνουμε να διαβάστε...


Οι βάσεις του διαλεχτικού και ιστορικού υλισμού

Από τον πρόλογο στην "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)

 



Ν. Λένιν

Για την

Αστική "Δημοκρατία" και

την Εργατική Δημοκρατία

*  *  *

Ο Αριστερισμός

Παιδική Αρρώστια

του Κομμουνισμού

Κεφ. ΙΙ - ΙΙΙ - IV

Κεφ. ΙΧ (Αποσπ.)


Λ. Τρότσκι

Τι είναι η Διαρκής Επανάσταση;

Βασικές Αρχές

* * *

Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός

Ολόκληρη η σπουδαία μπροσούρα του Λ. Τρότσκι

* * *

Τι είναι Εθνικοσοσιαλισμός;

του Λ. Τρότσκι (1933)

* * *

"Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ενάντια στο φασισμό"

του Λ. Τρότσκι (1931)

* * *

"Ο ιστορικός ρόλος

του φασισμού

είναι να συντρίβει

την εργατική τάξη..."

Λ.Τρότσκι

* * *

Ομιλία του Λ. Τρότσκι

για την Ρώσικη

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

(Κοπεγχάγη 27/11/1932)

* * *

Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης

Πρόλογος Α΄ Τόμου

Εισαγωγή Β΄ Τόμου


 

Π. Πουλιόπουλος

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή πολιτική (Ιούν.1937)

*  *  *

"Χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά"

*  *  *

Η Οργάνωση του Κινήματος των ανέργων (Δεκ. 1931)

*  *  *

Γιια την Διαρκή Επανάσταση (Από το "Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;" (1934))

*  *  *

"Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;"

Ολόκληρο το βιβλίο σε PDF


*  *  *

Τρότσκι: Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού (πρωτοδημ/νο 21/8/1941)

*  *  *

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (1931)

*  *  *

ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (1935)

*  *  *

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ "ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - Α΄ Μέρος


Για την Κυβέρνηση Εργατών και φτωχών αγροτών

Κείμενα του Λ. Τρότσκι και του Π. Πουλιόπουλου

Κείμενο - Πρόλογος της "Εργατικής Δημοκρατίας


Για το επαναστατικό πρόγραμμα της εργατικής εξουσίας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

της Σ.Ε. της Ε.Δ.

 

Ν. Λένιν
Το πρόγραμμα του μπολσεβίκικου κόμματος (1917)

 

Π. Πουλιόπουλος

Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές όταν πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα (1934)

 

Λ. Τρότσκι

Το Μεταβαικό πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς (1939)



Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

  • Για την εργατοδημοκρατική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού μας κινήματος
  • Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ταξικής Πάλης
  • Για την συγκρότηση της αναγκαίας επαναστατικής μαρξιστικής οργάνωσης της προλεταριακής πρωτοπορίας.
  • Για την συντριβή του Μαύρου Μετώπου της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας.
  • Για την διαγραφή ολόκληρου του δημόσιου χρέους. Για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που έχει τον ψεύτικο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την κοινωνικοποίηση, χωρίς καμιά αποζημίωση, όλων των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Για τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των εργατικών συμβουλίων.
  • Για την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών και φτωχών αγροτών.
  • Για την νίκη του σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, την εξουσία των εργατικών συμβουλίων.
  • Για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες ολόκληρης της Ευρώπης.

Εισαγωγή χρηστών/μελών ΕΔ



Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ergatiki Dimokratia   
Παρασκευή, 15 Απρίλιος 2011 19:17

Το κείμενο που ακολουθεί είναι παρμένο από την μπροσούρα: «Η Σύσκεψη των Καπεταναίων στη Λαμία», εκδόσεις Γλάρος. Συγγραφέας της είναι ο Θέμης Μοσχάτος, επιτελάρχης στο Γενικό Στρατηγείο του Ε.Λ.Α.Σ. Ο οποίος, στο σύνολο της μπροσούρας του, δίνει πολύτιμα στοιχεία για την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ και για τις αντιδράσεις του Άρη Βελουχιώτη. Εδώ παραθέτουμε μόνο ένα μικρό μέρος απ’ όσα γράφει για την Συμφωνία του Λιβάνου.

Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι παρμένο από την μπροσούρα: «Η Σύσκεψη των Καπεταναίων στη Λαμία», εκδόσεις Γλάρος. Συγγραφέας της είναι ο Θέμης Μοσχάτος, επιτελάρχης στο Γενικό Στρατηγείο του Ε.Λ.Α.Σ. Ο οποίος, στο σύνολο της μπροσούρας του, δίνει πολύτιμα στοιχεία για την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ και για τις αντιδράσεις του Άρη Βελουχιώτη. Εδώ παραθέτουμε μόνο ένα μικρό μέρος απ’ όσα γράφει για την Συμφωνία του Λιβάνου.

«...Οι Εγγλέζοι, κυρίως μέσω του Σιάντου, προωθούν την υπόθεση του σχηματισμού μιας ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο που σε αυτήν θα μετέχουν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών κομμάτων και των αγωνιστικών παρατάξεων. Αυτή την κυβέρνηση θα την ονόμαζαν «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας». Βέβαια, με την κυβέρνηση αυτή που θα κατασκεύαζαν οι Εγγλέζοι, θα εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί τη δουλειά τους έκαναν δεν τους είχε πιάσει ο πόνος για την Ελλάδα. Έτσι, μαζεύτηκαν τελικά στον Λίβανο, εκπρόσωποι όλων των παλαιών αστικών κομμάτων που είχαν λουφάξει στο καβούκι τους όλο τον καιρό της Κατοχής, κάποιοι άλλοι απίθανοι άνθρωποι που παρίσταναν και αυτοί τους αντιστασιακούς χωρίς να έχουν κάνει καμιά αντιστασιακή πράξη, κάποιοι άλλοι που για πρώτη φορά άκουγες τα ονόματά τους, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γ. Καρτάλης, άνθρωποι που οι περισσότεροι απ' αυτούς στο παρελθόν, είχαν υπηρετήσει πιστά το εγγλέζικο Κατεστημένο και που ήταν τώρα έτοιμοι να το υπηρετήσουν και πάλι. Έστειλε και το βουνό τους δικούς του εκπροσώπους, δηλαδή τόσο ο Ζέρβας, όσο και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ. Ο αρχηγός του ΕΛΑΣ, ο Σαράφης, ήταν και αυτός μέλος της Αντιπροσωπείας μας που πήγε εκεί, μα έξυπνος και πονηρός όπως ήταν, φρόντισε να μπει στην Αντιπροσωπεία μας σαν τεχνικός σύμβουλος, λέει. Ήξερε ο Σαράφης (όπως και ο Σιάντος) τι πρόκειται να συμβεί στο Λίβανο, και φυλάγοντας τον εαυτό του, δέχθηκε να μπει στην Αντιπροσωπεία μας, μα... μόνο σαν τεχνικός σύμβουλος!

Εκεί, στο Λίβανο, άρχισαν τελικά οι συνεδριάσεις στις 17 Μάη 1944. Στις συνεδριάσεις εκτελούσε καθήκοντα προέδρου ο Γεώργιος Παπανδρέου, που οι Εγγλέζοι είχαν φροντίσει να τον τοποθετήσουν πρωθυπουργό της ελληνικής κυβέρνησης που ήταν στο Κάϊρο. Εκεί, μας σκυλόβρισαν όλα εκείνα τα μαζέματα. Δολοφόνους μας ανέβαζαν, δολοφόνους μας κατέβαζαν. Οι δικοί μας εκπρόσωποι μάζευαν τις βρισιές όλων των άλλων και δεν αντιδρούσαν. Ούτε υπεράσπισαν τον λαϊκό αγώνα. Πρόεδρος της αντιπροσωπείας μας ήταν ο καθηγητής Αλέξανδρος Σβώλος, που είχε τελευταία ανέβει στο βουνό και του ανέθεσαν τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΕΕΑ. Εκπρόσωπος του ΚΚΕ ήταν ο Πέτρος Ρούσος, παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και χαϊδεμένο παιδί του Σιάντου. Πιστός εκτελεστής των οποιωνδήποτε εντολών του. Και τώρα, ο Πέτρος Ρούσος έχει πάρει οδηγίες και ιδιαίτερες εντολές του Σιάντου ότι - με κάθε θυσία - θα πρέπει να υπογραφτεί η Συμφωνία που θα παρουσίαζαν οι Εγγλέζοι, μέσω Γεωργίου Παπανδρέου στο Λίβανο. Έτσι και έγινε. Κατασκευάστηκε μια κυβέρνηση που την είπαν «Εθνικής Ενότητας» και μας έδωσαν πέντε δευτερεύοντα υπουργεία σ' αυτήν, υπουργεία που δεν είχαν καμμιά αξία, υπουργεία για τα οποία δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα ο Γ. Παπανδρέου.

Από εκείνη τη στιγμή ήταν για όλους καταφάνερο πια ότι ο αγώνας της βάσης στέλνονταν κατά διαβόλου από τις ηγεσίες της ελληνικής Αριστεράς, πολιτικές και στρατιωτική. Αυτή η «Συμφωνία του Λιβάνου» υπογράφτηκε στις 20 του Μάη 1944.

Όταν μαθεύτηκαν, μέσες-άκρες, αυτά τα νέα στα βουνά μας έγινε μεγάλη αναταραχή. Το «Εθνικό Συμβούλιο» ήταν ανάστατο και ζητούσε την παραπομπή σε στρατοδικείο, όλων των αντιπροσώπων μας που είχαμε στείλει στο Λίβανο, με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας του Λαϊκού Αγώνα. Και περισσότερο απ' όλους φώναζε ένας απόστρατος στρατηγός (αστός, όχι κομμουνιστής), ο Παντελής Καρασεβδάς. Ο Σιάντος τα χρειάστηκε.
Ανάμεσα στους Εθνοσύμβουλους που φώναζαν εναντίον της «Συμφωνίας του Λιβάνου» και ζητούσαν την παραπομπή σε στρατοδικείο όλων των μελών της Αντιπροσωπείας μας, ήταν και αρκετοί Εθνοσύμβουλοι που ήταν μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ. Αυτούς, ο Σιάντος κατάφερε να τους «πειθαρχήσει» στα γρήγορα, μα το βουνό, το Αντάρτικο, άρχισε να μουγκρίζει. Προδοσία!»

(«Η Σύσκεψη των Καπεταναίων στη Λαμία», Θέμη Μοσχάτου, εκδόσεις Γλάρος, σελ. 15-17)

 
 

Τελευταίο έντυπο φύλλο...

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο έντυπο φύλλο της Εργατικής Δημοκρατίας σε PDF

Ειδικές εκδόσεις...

Συνδεδεμένοι...

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους