Home Πολιτική ΚΚΕ: Γιατί δεν μπορεί να οικοδομήσει οργανώσεις μέσα στην εργατική τάξη -1ο Μέρο

Προτείνουμε να διαβάστε...


Οι βάσεις του διαλεχτικού και ιστορικού υλισμού

Από τον πρόλογο στην "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)

 Ν. Λένιν

Για την

Αστική "Δημοκρατία" και

την Εργατική Δημοκρατία

*  *  *

Ο Αριστερισμός

Παιδική Αρρώστια

του Κομμουνισμού

Κεφ. ΙΙ - ΙΙΙ - IV

Κεφ. ΙΧ (Αποσπ.)


Λ. Τρότσκι

Τι είναι η Διαρκής Επανάσταση;

Βασικές Αρχές

* * *

Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός

Ολόκληρη η σπουδαία μπροσούρα του Λ. Τρότσκι

* * *

Τι είναι Εθνικοσοσιαλισμός;

του Λ. Τρότσκι (1933)

* * *

"Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ενάντια στο φασισμό"

του Λ. Τρότσκι (1931)

* * *

"Ο ιστορικός ρόλος

του φασισμού

είναι να συντρίβει

την εργατική τάξη..."

Λ.Τρότσκι

* * *

Ομιλία του Λ. Τρότσκι

για την Ρώσικη

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

(Κοπεγχάγη 27/11/1932)

* * *

Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης

Πρόλογος Α΄ Τόμου

Εισαγωγή Β΄ Τόμου


 

Π. Πουλιόπουλος

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή πολιτική (Ιούν.1937)

*  *  *

"Χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά"

*  *  *

Η Οργάνωση του Κινήματος των ανέργων (Δεκ. 1931)

*  *  *

Γιια την Διαρκή Επανάσταση (Από το "Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;" (1934))

*  *  *

"Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;"

Ολόκληρο το βιβλίο σε PDF


*  *  *

Τρότσκι: Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού (πρωτοδημ/νο 21/8/1941)

*  *  *

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (1931)

*  *  *

ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (1935)

*  *  *

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ "ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - Α΄ Μέρος


Για την Κυβέρνηση Εργατών και φτωχών αγροτών

Κείμενα του Λ. Τρότσκι και του Π. Πουλιόπουλου

Κείμενο - Πρόλογος της "Εργατικής Δημοκρατίας


Για το επαναστατικό πρόγραμμα της εργατικής εξουσίας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

της Σ.Ε. της Ε.Δ.

 

Ν. Λένιν
Το πρόγραμμα του μπολσεβίκικου κόμματος (1917)

 

Π. Πουλιόπουλος

Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές όταν πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα (1934)

 

Λ. Τρότσκι

Το Μεταβαικό πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς (1939)Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

  • Για την εργατοδημοκρατική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού μας κινήματος
  • Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ταξικής Πάλης
  • Για την συγκρότηση της αναγκαίας επαναστατικής μαρξιστικής οργάνωσης της προλεταριακής πρωτοπορίας.
  • Για την συντριβή του Μαύρου Μετώπου της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας.
  • Για την διαγραφή ολόκληρου του δημόσιου χρέους. Για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που έχει τον ψεύτικο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την κοινωνικοποίηση, χωρίς καμιά αποζημίωση, όλων των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Για τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των εργατικών συμβουλίων.
  • Για την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών και φτωχών αγροτών.
  • Για την νίκη του σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, την εξουσία των εργατικών συμβουλίων.
  • Για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες ολόκληρης της Ευρώπης.

Εισαγωγή χρηστών/μελών ΕΔΚΚΕ: Γιατί δεν μπορεί να οικοδομήσει οργανώσεις μέσα στην εργατική τάξη -1ο Μέρο PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ergatiki Dimokratia   
Δευτέρα, 01 Φεβρουάριος 2016 12:41

 

ΓΙΑΤΙ ΤΟ Κ.Κ.Ε.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ

ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ;

Μέρος 1ο

Αποκαλυπτικές οι διαπιστώσεις της Ευρείας Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Στα χρόνια που κύλησαν από την λεγόμενη μεταπολίτευση, η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. σε κάθε εκλογική αναμέτρηση επαναλαμβάνει σταθερά το γνωστό σύνθημα: «Κ.Κ.Ε. δυνατό στη βουλή και στο λαό».

Μιλάμε για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες! Στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν συνταρακτικές, κυριολεκτικά, κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις. Κι όχι μονάχα στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες! Φτάνει μόνο ν’ αναφέρουμε την παρατεταμένη κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, την απάνθρωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, την μαζική ανεργία και την εξαθλίωση που μεγαλώνουν, όπως επίσης την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που εναλλάσσονταν στη διαχείριση της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας. Και τη ναυαγοσωστική επιχείρηση που ανέλαβε το κόμμα της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ωστόσο, παρ’ όλες τις συνταρακτικές εξελίξεις, το σύνθημα της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. δεν βρήκε ακόμα ανταπόκριση, στις μάζες των εργαζόμενων, των ανέργων και του λαού! Η δύναμη του Κ.Κ.Ε. δεν μεγάλωσε ούτε στη βουλή ούτε στο λαό! Με μικρές αυξομειώσεις, η επιρροή του και η οργάνωσή του έμειναν σχεδόν στάσιμες σε πολύ χαμηλά επίπεδα!

Τέσσερεις ολόκληρες δεκαετίες

Προβάλλει λοιπόν το ερώτημα: για ποιους λόγους το ιστορικό αυτό κόμμα (που εμφανίζεται σαν το κόμμα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευόμενων) δεν κατορθώνει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της κοινωνικής αναταραχής, να αυξήσει την πολιτική επιρροή του και να οργανώσει στις γραμμές του τις οργισμένες εργατικές και λαϊκές μάζες;

Για ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ας δούμε πρώτα τι λέει η ίδια η ηγεσία του Κ.Κ.Ε., σχετικά με την οργανωτική κατάσταση του κόμματος και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη δράση του.

Στην «Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.», λέγονται τα εξής:

«Παρά την ένταση των δυνάμεων του Κόμματος, της ΚΝΕ και τη δράση με αυτοθυσία μελών και στελεχών, αισθανόμαστε σε κάθε βήμα του κινήματος την απουσία οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στα μεγάλα εργοστάσια και άλλους μεγάλους τόπους δουλειάς. Στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στους κλάδους στρατηγικής σημασίας οι Κομματικές Οργανώσεις είναι πολύ αδύναμες και το επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης χαμηλό. Αυτό δεν βοηθάει στην αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού στα μεγάλα εργοστάσια και τους κλάδους στρατηγικής σημασίας. Αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με απ’ έξω εξορμήσεις και καμπανιακή δουλειά. Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, που μεγάλωσε πολύ με την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, στις υποκειμενικές δυσκολίες και ελλείψεις. Η αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων έγινε καθυστερημένα. Ξεκίνησε μετά το 2010, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούσε η αναδιάταξη από μόνη της να λύσει το πρόβλημα, δίχως πρόσθετα ειδικά μέτρα συνέχισης κι εμβάθυνσής της με συνεχή βελτίωση της διάταξης των στελεχών, γενικά με πιο απαιτητικό σχέδιο κι επίμονο έλεγχο. Συνολικά, είναι χαμηλό ακόμα το επίπεδο της ιδεολογικής και οργανωτικής δουλειάς στις εργατικές και λαϊκές μάζες, με βάση το Πρόγραμμα και τη στρατηγική του Κόμματος, της εξειδικευμένης ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς, με στόχο την κομματική οικοδόμηση στα μεγάλα εργοστάσια και χώρους δουλειάς». («Ριζοσπάστης», 10 Γενάρη 2016, «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος και της ανάπτυξης της κομματικής οικοδόμησης στην εργατική τάξη».)

Αυτές τις βαρυσήμαντες και άλλες πολλές το ίδιο διαφωτιστικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις έκανε η «Ευρεία Ολομέλεια της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.», που συνήλθε στις 19.12.2015. Ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια νόμιμης παρουσίας και δράσης του κόμματος, που αδιάκοπα διαλαλεί πως είναι το κόμμα της εργατικής τάξης και της λαϊκής φτωχολογιάς και "χτίζει" την "Κοινωνική Συμμαχία"!

Στην πραγματικότητα όμως, και μάλιστα ύστερα από 8 σχεδόν χρόνια βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης του καπιταλισμού και άγριας αντεργατικής επίθεσης, οι ηγέτες του Κ.Κ.Ε. βρίσκονται στην ανάγκη να ομολογήσουν την παταγώδη αποτυχία τους να συγκροτήσουν άξιες λόγου κομματικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις στους κόλπους των εργατικών μαζών της χώρας!

Όπως ακριβώς το λέει η Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειάς τους, «αισθανόμαστε σε κάθε βήμα του κινήματος την απουσία οργανωμένων κομματικών δυνάμεων στα μεγάλα εργοστάσια και άλλους μεγάλους τόπους δουλειάς».

Και αφού συμπληρώνει ότι και στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και στους κλάδους στρατηγικής σημασίας «οι κομματικές οργανώσεις είναι πολύ αδύναμες και το επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης πολύ χαμηλό», καταλήγει με τα εξής αποκαλυπτικά: «Πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα, που μεγάλωσε πολύ με την καπιταλιστική και οικονομική κρίση». Με άλλα λόγια, η καπιταλιστική κρίση και η βάρβαρη αντεργατική επίθεση αντί να δυναμώνει την πολιτική απήχηση του Κ.Κ.Ε. στις γραμμές της εργατικής τάξης (και ιδιαίτερα στους κόλπους του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού) αποδυνάμωσε και εξοστράκισε τις ήδη αδύναμες οργανωτικές προσπάθειες των μελών του Κ.Κ.Ε. ακόμα και στο συνδικαλιστικό επίπεδο!

 

Συνεχίζεται

 

Διαβάστε το 2ο Μέρος...

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2016 09:49
 
 

Τελευταίο έντυπο φύλλο...

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο έντυπο φύλλο της Εργατικής Δημοκρατίας σε PDF

Ειδικές εκδόσεις...

Συνδεδεμένοι...

Έχουμε 44 επισκέπτες συνδεδεμένους