Home Οικονομία «Νέα εποχή» τρόμου για την ευρωζώνη

Προτείνουμε να διαβάστε...


Οι βάσεις του διαλεχτικού και ιστορικού υλισμού

Από τον πρόλογο στην "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)

 Ν. Λένιν

Για την

Αστική "Δημοκρατία" και

την Εργατική Δημοκρατία

*  *  *

Ο Αριστερισμός

Παιδική Αρρώστια

του Κομμουνισμού

Κεφ. ΙΙ - ΙΙΙ - IV

Κεφ. ΙΧ (Αποσπ.)


Λ. Τρότσκι

Τι είναι η Διαρκής Επανάσταση;

Βασικές Αρχές

* * *

Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός

Ολόκληρη η σπουδαία μπροσούρα του Λ. Τρότσκι

* * *

Τι είναι Εθνικοσοσιαλισμός;

του Λ. Τρότσκι (1933)

* * *

"Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ενάντια στο φασισμό"

του Λ. Τρότσκι (1931)

* * *

"Ο ιστορικός ρόλος

του φασισμού

είναι να συντρίβει

την εργατική τάξη..."

Λ.Τρότσκι

* * *

Ομιλία του Λ. Τρότσκι

για την Ρώσικη

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

(Κοπεγχάγη 27/11/1932)

* * *

Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης

Πρόλογος Α΄ Τόμου

Εισαγωγή Β΄ Τόμου


 

Π. Πουλιόπουλος

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή πολιτική (Ιούν.1937)

*  *  *

"Χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά"

*  *  *

Η Οργάνωση του Κινήματος των ανέργων (Δεκ. 1931)

*  *  *

Γιια την Διαρκή Επανάσταση (Από το "Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;" (1934))

*  *  *

"Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;"

Ολόκληρο το βιβλίο σε PDF


*  *  *

Τρότσκι: Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού (πρωτοδημ/νο 21/8/1941)

*  *  *

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (1931)

*  *  *

ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (1935)

*  *  *

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ "ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - Α΄ Μέρος


Για την Κυβέρνηση Εργατών και φτωχών αγροτών

Κείμενα του Λ. Τρότσκι και του Π. Πουλιόπουλου

Κείμενο - Πρόλογος της "Εργατικής Δημοκρατίας


Για το επαναστατικό πρόγραμμα της εργατικής εξουσίας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

της Σ.Ε. της Ε.Δ.

 

Ν. Λένιν
Το πρόγραμμα του μπολσεβίκικου κόμματος (1917)

 

Π. Πουλιόπουλος

Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές όταν πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα (1934)

 

Λ. Τρότσκι

Το Μεταβαικό πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς (1939)Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

 • Για την εργατοδημοκρατική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού μας κινήματος
 • Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ταξικής Πάλης
 • Για την συγκρότηση της αναγκαίας επαναστατικής μαρξιστικής οργάνωσης της προλεταριακής πρωτοπορίας.
 • Για την συντριβή του Μαύρου Μετώπου της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας.
 • Για την διαγραφή ολόκληρου του δημόσιου χρέους. Για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που έχει τον ψεύτικο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την κοινωνικοποίηση, χωρίς καμιά αποζημίωση, όλων των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Για τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των εργατικών συμβουλίων.
 • Για την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών και φτωχών αγροτών.
 • Για την νίκη του σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, την εξουσία των εργατικών συμβουλίων.
 • Για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες ολόκληρης της Ευρώπης.

Εισαγωγή χρηστών/μελών ΕΔ«Νέα εποχή» τρόμου για την ευρωζώνη PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ergatiki Dimokratia   
Κυριακή, 07 Απρίλιος 2013 16:52

 

«Νέα εποχή» τρόμου για την "ευρωζώνη"


Το γνωστό «κούρεμα» των καταθέσεων και τα άλλα μέτρα διάσπασης και διάλυσης των κυπριακών τραπεζών, που αποφασίστηκαν από την κορυφή της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις βαριές διαλυτικές καταστροφικές συνέπειες που έχουν  πάνω στην ίδια την Κύπρο, (σε συνδυασμό με τα πάμπολλα μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των κύπριων εκμεταλλευομένων), επιδρούν καταλυτικά πάνω σε ολόκληρη την «ευρωζώνη» και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σηματοδοτούν μια «νέα εποχή» στον τρόπο διάλυσης των τραπεζών και ενεργοποιούν ένα καινούριο σενάριο διάσπασης της «ευρωπαϊκής» νομισματικής ένωσης.
Τον τρόμο αυτής της «νέας εποχής» για την ευρωζώνη καταγράφουν καθημερινά όλο και περισσότερες αναλύσεις και δημοσιεύματα* του αστικού τύπου. Στην πλειοψηφία τους, με τρόμο επισημαίνουν ότι:

 1. Ο τρόπος χειρισμού της κυπριακής κρίσης θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες γύρω στα 15 δις. ευρώ. Επίσης, ο χειρισμός αυτός, δημιούργησε ένα «νέο καθεστώς διάλυσης τραπεζών» πολύ νωρίτερα από το 2015 που είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί με βάση μια σχετική οδηγία της «Ε.Ε.» για την «εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου». Με τον τρόπο αυτό, που χαρακτηρίζεται πια ως «φιάσκο», τα ηγετικά επιτελεία της «Ευρωπαϊκής Ένωσης» και του Δ.Ν.Τ., φαίνεται ότι «δοκίμασαν» το πλαίσιο της Οδηγίας αυτής πριν την καθολική της εφαρμογή, το 2015.
 2. Σύμφωνα, όμως, και με αναλύσεις έγκυρων αστών οικονομολόγων (Paul Donovan και Reinhard Cluse της UBS), το «κούρεμα» των καταθέσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων και η καλλιέργεια του «κινδύνου» φυγής κεφαλαίων, ενεργοποίησαν ένα σενάριο ανεπίστρεπτης διαδικασίας διάσπασης της «ευρωζώνης». Βλέπουν μάλιστα ότι με τα μέτρα για την Κύπρο «λαμβάνουν χώρα τα τρία από τα τέσσερα κοινά σημεία» που προηγήθηκαν ή συνόδευσαν όλες τις προηγούμενες διαλύσεις νομισματικών ενώσεων.Το πρώτο, απ’ αυτά τα σημεία, είναι η «έξοδος κεφαλαίων από τα θεωρούμενα αδύναμα προς τα θεωρούμενα δυνατά τμήματα της Ένωσης». Το δεύτερο είναι η «κατάσχεση ρευστού ή άλλων ενεργητικών των πολιτών». Το τρίτο είναι η «επιβολή ελέγχων κεφαλαίων με τους οποίους συχνά γίνεται μεγάλη διάκριση εναντίον των ξένων ενεργητικών». Το τέταρτο και «απευκταίο» είναι η συνοδεία «μιας κοινωνικής αναταραχής και απολυταρχικής διακυβέρνησης σε τμήματα τουλάχιστον της πρώην Νομισματικής Ένωσης».
 3. Στην Ελλάδα, η «νέα εποχή» για τις τράπεζες έκανε δυναμικά την εμφάνισή της αμέσως μετά τα μέτρα κατά της Κύπρου, με την έλευση της τρόικας. Η οποία, δια μέσω του εκπροσώπου του Δ.Ν.Τ. Πόουλ Τόμσεν, απαιτεί δυναμικά την ματαίωση της ήδη δρομολογημένης συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank (την οποία, στην προηγούμενη περίοδο, αυτοί οι ίδιοι, πιεστικά και απαιτητικά, την είχαν επιβάλλει!). Με το σκεπτικό ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα είναι πολύ μεγάλη για τα μέτρα της ελληνικής οικονομίας (το ενεργητικό της θα είναι 180 δις ευρώ όσο και το ΑΕΠ της Ελλάδας) και σε πιθανά μελλοντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει, η τράπεζα αυτή, θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας! Στην ουσία η επιδίωξη αυτή της τρόικας είναι εναρμονισμένη με την επιδιωκόμενη προσπάθεια συρρίκνωσης του συνολικού εγχώριου τραπεζικού κλάδου στα όρια της υποχώρησης του ΑΕΠ της χώρας. Είναι, δηλαδή, η εφαρμογή της «κυπριακής συνταγής» και προδιαγράφει τα σημαντικά προβλήματα «προσαρμογής» που θα αντιμετωπίσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες και οι υπό εξέλιξη συγχωνεύσεις τους. Γεγονός που καταδεικνύει το παραπέρα βάθεμα της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και την διεύρυνση της εξαθλίωσης της κοινωνικής ζωής.

Είναι φανερό, ακόμα και για όποιον δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις στα οικονομικά, ότι στην «ευρωζώνη», την «Νομισματική Ένωση» της «ευρωπαϊκής» ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, τα τρία παραπάνω σημεία είναι, προ πολλού, ισχυρά. Και στην «νέα εποχή» της πιο βαθιάς κρίσης που σκιαγράφησαν τα μέτρα κατά της κυπριακής οικονομίας, γίνονται ακόμα ισχυρότερα. Όσο για το τέταρτο σημείο, της κοινωνικής αναταραχής και της απολυταρχικής διακυβέρνησης, έχει κάνει παραπάνω από εμφανή την παρουσία του, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Έχουν απόλυτο δίκιο, λοιπόν, που οι αστοί οικονομολόγοι και μαζί τους δημοσιογράφοι και αναλυτές των αστικών μεγάλων εντύπων, τρομάζουν για την «νέα εποχή» που άνοιξε με την Κύπρο. Αυτή η «νέα εποχή» του τρόμου δεν είναι τίποτα άλλο από το βάθεμα της δομικής και οργανικής κρίσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Της βαθύτερης αδυναμίας του αστικού συστήματος της ατομικής ιδιοκτησίας, στην ιμπεριαλιστική του φάση, του μονοπωλιακού καπιταλισμού, να βάλει σε λειτουργία τις υπάρχουσες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες της κοινωνίας και να εξασφαλίσει την διευρυμένη αναπαραγωγή τους, την αναγκαία για την λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι η πιο εκτεταμένη οικονομική και κοινωνική αποσύνθεση και σαπίλα της κεφαλαιοκρατικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Που όσο δεν συντρίβεται και δεν ανατρέπεται από την εργατική εξουσία και την σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, τόσο πιο βαθιά θα παρασέρνει μαζί της στην εξαθλίωση, στον τρόμο, στην καταστροφή και στην βαρβαρότητα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σταθάτος Χάρης


* Ένα απ’ αυτά τα δημοσιεύματα ήταν και στο «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 7/4/2013 σελ. 2-Ανάπτυξη, πάνω στο οποίο βασίστηκε και τούτο το άρθρο.

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Απρίλιος 2013 17:03
 
 

Τελευταίο έντυπο φύλλο...

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο έντυπο φύλλο της Εργατικής Δημοκρατίας σε PDF

Ειδικές εκδόσεις...

Συνδεδεμένοι...

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους