Home Εργατικό Κίνημα 30ο Συνέδριο ΟΤΟΕ

Προτείνουμε να διαβάστε...


Οι βάσεις του διαλεχτικού και ιστορικού υλισμού

Από τον πρόλογο στην "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας (1859)

 Ν. Λένιν

Για την

Αστική "Δημοκρατία" και

την Εργατική Δημοκρατία

*  *  *

Ο Αριστερισμός

Παιδική Αρρώστια

του Κομμουνισμού

Κεφ. ΙΙ - ΙΙΙ - IV

Κεφ. ΙΧ (Αποσπ.)


Λ. Τρότσκι

Τι είναι η Διαρκής Επανάσταση;

Βασικές Αρχές

* * *

Σταλινισμός και Μπολσεβικισμός

Ολόκληρη η σπουδαία μπροσούρα του Λ. Τρότσκι

* * *

Τι είναι Εθνικοσοσιαλισμός;

του Λ. Τρότσκι (1933)

* * *

"Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο

Ενάντια στο φασισμό"

του Λ. Τρότσκι (1931)

* * *

"Ο ιστορικός ρόλος

του φασισμού

είναι να συντρίβει

την εργατική τάξη..."

Λ.Τρότσκι

* * *

Ομιλία του Λ. Τρότσκι

για την Ρώσικη

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

(Κοπεγχάγη 27/11/1932)

* * *

Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης

Πρόλογος Α΄ Τόμου

Εισαγωγή Β΄ Τόμου


 

Π. Πουλιόπουλος

Τα Λαϊκά Μέτωπα και η Προλεταριακή πολιτική (Ιούν.1937)

*  *  *

"Χτυπάμε μαζί προχωράμε χωριστά"

*  *  *

Η Οργάνωση του Κινήματος των ανέργων (Δεκ. 1931)

*  *  *

Γιια την Διαρκή Επανάσταση (Από το "Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;" (1934))

*  *  *

"Δημοκρατική ή Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα;"

Ολόκληρο το βιβλίο σε PDF


*  *  *

Τρότσκι: Ένας μεγάλος θεωρητικός του μαρξισμού (πρωτοδημ/νο 21/8/1941)

*  *  *

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (1931)

*  *  *

ΒΑΣΙΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (1935)

*  *  *

ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ "ΥΠΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ"

ΜΑΡΞΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ - Α΄ Μέρος


Για την Κυβέρνηση Εργατών και φτωχών αγροτών

Κείμενα του Λ. Τρότσκι και του Π. Πουλιόπουλου

Κείμενο - Πρόλογος της "Εργατικής Δημοκρατίας


Για το επαναστατικό πρόγραμμα της εργατικής εξουσίας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

της Σ.Ε. της Ε.Δ.

 

Ν. Λένιν
Το πρόγραμμα του μπολσεβίκικου κόμματος (1917)

 

Π. Πουλιόπουλος

Τι θα κάνουν οι κομμουνιστές όταν πάρουν την εξουσία στην Ελλάδα (1934)

 

Λ. Τρότσκι

Το Μεταβαικό πρόγραμμα της 4ης Διεθνούς (1939)Συνεχίζουμε τον αγώνα μας:

  • Για την εργατοδημοκρατική επαναστατική ανασύνταξη του εργατικού μας κινήματος
  • Για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο Ταξικής Πάλης
  • Για την συγκρότηση της αναγκαίας επαναστατικής μαρξιστικής οργάνωσης της προλεταριακής πρωτοπορίας.
  • Για την συντριβή του Μαύρου Μετώπου της ντόπιας και της ξένης κεφαλαιοκρατικής ολιγαρχίας.
  • Για την διαγραφή ολόκληρου του δημόσιου χρέους. Για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που έχει τον ψεύτικο τίτλο της «Ευρωπαϊκής Ένωσης». Για την κοινωνικοποίηση, χωρίς καμιά αποζημίωση, όλων των τραπεζών και όλων των μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Για τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από την διεύθυνση των εργατικών συμβουλίων.
  • Για την εγκαθίδρυση επαναστατικής κυβέρνησης εργατών και φτωχών αγροτών.
  • Για την νίκη του σοσιαλισμού και της εργατικής δημοκρατίας, την εξουσία των εργατικών συμβουλίων.
  • Για τις Σοσιαλιστικές Ενωμένες Πολιτείες ολόκληρης της Ευρώπης.

Εισαγωγή χρηστών/μελών ΕΔ30ο Συνέδριο ΟΤΟΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ergatiki Dimokratia   
Κυριακή, 02 Δεκέμβριος 2012 16:23

 

30ο "ΣΥΝΈΔΡΙΟ" της ΟΤΟΕ

Να είναι το τελευταίο συνέδριο παρωδία

Στις 23,24 και 25 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη φορά μια εργατοπατερική παρασυναγωγή(που την ονοματίζουν 30ο συνέδριο)

Tο γνωστό σενάριο επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά. Οι σύνεδροι ήταν εκλεγμένοι από 32 έως 8 μήνες πριν την διεξαγωγή του. Κανείς δεν ξέρει πόσοι από αυτούς τους συνέδρους του απώτερου παρελθόντος ήταν πραγματικά εκλεγμένοι ή επιλεγμένοι από τις ηγεσίες των συλλόγων. Όπως κανείς δεν ξέρει πόσοι από τους συνέδρους ήταν ήδη συνταξιούχοι. Η ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Εργοδοτικοί) προσδιόρισε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του «συνεδρίου» λίγες μέρες πριν την έναρξή του. Στις 19/11/2012 τυπώθηκε από την Ομοσπονδία η ανακοίνωση Νο42 που η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων την πήραν στα χέρια τους την ημέρα έναρξης του. Η ηγεσία του κλάδου θεώρησε ότι το περιεχόμενό της είναι ταυτόχρονα απολογισμός για την τριετία 2009-2012 και προγραμματισμός δράσης για την νέα τριετία 2012-2015!! Έτσι απλά με βάσει αυτή την τετρασέλιδη ανακοίνωση, η οποία βέβαια δεν κρίθηκε σκόπιμο να κυκλοφορήσει στο δίκτυο των τραπεζών, η ηγετική εργατοπατερική κλίκα έφερε σε πέρας, χωρίς κανένα εμπόδιο και αυτό το στημένο συνέδριο. Ενέκρινε και τον απολογισμό και τον προγραμματισμό και εξέλεξε και την νέα ηγεσία για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο!!

Μέσα σε αυτή την τριετία 2009-2012 που οι τραπεζοϋπάλληλοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν απανωτά αντεργατικά σκληρά κτυπήματα ενάντια στις κατακτήσεις τους οι "ΣΥΝΕΔΡΟΙ" έκριναν ότι η ηγεσία δεν είχε ευθύνη για την επιβολή των μέτρων.

Σαν προγραμματισμό «δράσης» επίσης για την επόμενη τριετία συμφώνησαν, ότι η ΟΤΟΕ δε θα πρέπει να επιδιώξει να ανατρέψει και να καταργήσει τα ληστρικά μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους (εκτός από κάποιες νομικές παρεμβάσεις). Αλλά θα πρέπει, η ομοσπονδία, να έχει, σαν κύριο στόχο, να δίνει συμβουλές προς την ΕΕΤ, το ΔΝΤ και την κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρχει αλλαγή πλαισίου λειτουργίας των τραπεζών στις νέες συνθήκες και κυρίως να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην σωστή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.!!!

Και σαν δευτερεύοντα στόχο πρέπει να έχει την επιδίωξη δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων με επαγγελματική μορφή. Σταθερά λοιπόν ο κλάδος θα "αγωνίζεται" στη λογική του διαχωρισμού του από τους άλλους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα η αριστερή αντιπολίτευση του κλάδου παραμένει σταθερή στην αποδοχή αυτών των γραφειοκρατικών μορφών λειτουργίας της ΟΤΟΕ. Δεν αμφισβητεί τον τρόπο σύγκλησης των συνεδρίων είτε είναι της ΟΤΟΕ είτε είναι των εργατικών Κέντρων είτε είναι της ΓΣΕΕ. Περιμένει να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα από αυτές τις στημένες διαδικασίες, βασισμένες σε αντιδημοκρατικούς νόμους και καταστατικά Δεν θεωρεί απαραίτητο να κυκλοφορούν κείμενα σε όλο το δίκτυο με τις απόψεις παρατάξεων η μεμονωμένων συναδέλφων πριν από κάθε συνέδριο (τακτικό η έκτακτο).Δεν θεωρεί απαραίτητο να υπάρχει δημοκρατικός προσυνεδριακός διάλογος στον οποίο να παίρνουν μέρος οι τραπεζοϋπάλληλοι. Δεν θεωρεί απαραίτητο μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις να γίνονται συζητήσεις πάνω σε όλα τα θέματα, να παίρνονται αποφάσεις και να ολοκληρώνονται με εκλογή συνέδρων. Δεν θεωρεί απαραίτητο οι αποφάσεις για τις κρίσιμες κινητοποιήσεις να παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Εκτός της πλήρους αποδοχής του γραφειοκρατικού και αντιδημοκρατικού μοντέλου λειτουργίας της ΟΤΟΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, το ΠΑΜΕ, το Αυτόνομο Δίκτυο και κάποιες δυνάμεις του ακροαριστερού χώρου με τη διασπαστική τους πολιτική και τακτική επιτείνουν την σύγχυση και την απογοήτευση. Το ΠΑΜΕ Τραπεζών καλεί σταθερά τους τραπεζοϋπαλλήλους σε χωριστές συγκεντρώσεις και παράλληλα στήνει και διασπαστικούς συλλόγους του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κάποιους νομούς(Αττική, Λάρισα, Ζάκυνθος). Το αυτόνομο Δίκτυο ακολουθεί σταθερά πια τη πρακτική των χωριστών συγκεντρώσεων από ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ. Οι λιγοστές δυνάμεις της ακροαριστεράς στις Τράπεζες θέλουν να μιμηθούν το ΠΑΜΕ. Εκτός από τις χωριστές συγκεντρώσεις προσπαθούν να προσανατολίσουν και τους τραπεζοϋπαλλήλους σ’ έναν άλλον διασπαστικό πόλο και κέντρο "αγώνα" το λεγόμενο «συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματίων.» Όλοι μαζί αρνούνται συστηματικά να απευθυνθούν σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και σε όλες τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, Παρατάξεις) για τη ενιαιομετωπική δράση ενάντια στο μαύρο μέτωπο ΕΕ, ΔΝΤ, κυβέρνησης και φασιστικής απειλής.

Γι' αυτό όσες δυνάμεις συμφωνούν στην εργατοδημοκρατική λειτουργία του εργατικού κινήματος και στην ταχτική του ενιαίου ταξικού μετώπου πάλης, πρέπει άμεσα να αφοσιωθούν προς αυτή την κατεύθυνση ανακαλύπτοντας τους καλύτερους δρόμους υλοποίησή τους. Καμιά άλλη καθυστέρηση .

Και για την ιστορία, στο 30ο "Συνέδριο", η ΠΑΣΚΕ, σε σχέση με το προηγούμενο, έχασε περίπου 5% της δύναμής της. Το Αυτόνομο Δίκτυο όπως και το ΠΑΜΕ ενισχύθηκαν γύρω στο 5% η κάθε μία, η ΔΑΚΕ και εργοδοτικοί είχαν μικρές αυξομειώσεις και οι ακροαριστεροί είχαν σοβαρή μείωση της δύναμής τους.

Όμως αυτά τα αποτελέσματα δεν εκφράζουν την πραγματικότητα στο χώρο των τραπεζών και με τη πρώτη ευκαιρία θα αποκαλυφθεί πόσο πολύ απέχει η νέα ηγεσία από τις διαθέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.


ΝΟΤΑΡΑΣ Γ

Συνταξιούχος Τραπεζοϋπάλληλος

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Δεκέμβριος 2012 06:46
 
 

Τελευταίο έντυπο φύλλο...

Κατεβάστε εδώ το τελευταίο έντυπο φύλλο της Εργατικής Δημοκρατίας σε PDF

Ειδικές εκδόσεις...

Συνδεδεμένοι...

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους